Nyitólap | Regisztráció | Belépés | RSSHétfő, 2019/Nov/18, 10:10:47Honlap-menü
Hírek, információk
[2013/Dec/18]
Áldott karácsonyt! (0)
[2013/Dec/01]
Ősz projekt az alsó tagozatban (0)
[2013/Nov/19]
Őszi tanulmányi kirándulás a sváb nemzetiségi hagyományok jegyében (0)
[2013/Nov/16]
TÁMOP Nyílt nap - 2013.11.27. (0)
[2013/Nov/08]
Egészségvédelmi Nap az alsó tagozatban, 2013. november 6. (0)
[2013/Okt/10]
Megemlékezés 1849. október 6-ra (0)
[2013/Aug/30]
Megjelent a Tanévkezdő EMMInens (0)
[2013/Jún/17]
Tanév végi elismerések (0)
[2013/Jún/17]
Tanulóink eredményei 2012/2013. (0)
[2013/Jún/16]
Kirándulás a „gólyák földjén”… (0)
Belépés

Tartalom megosztás

Kollégium

Intézményünkben kezdetektől fogva az általános iskolai oktatás mellett elláttunk nevelőotthoni, diákotthoni, kollégiumi és gyermekotthoni feladatokat is.

A kollégiumi nevelés célja: Családi háttérrel rendelkező neveltjeink számára olyan speciális élettér, programok, foglalkozások és felügyelet biztosítása a szorgalmi időszakban, amely lehetővé teszi a harmonikus személyiségfejlesztést, növeli az esélyegyenlőséget, hatékonyan segíti az intézmény pedagógiai programjának megvalósulását, a szocializációt és a társadalmi integrációt.

Kollégiumi elhelyezést kaphat az a hozzánk beiskolázott gyermek, akinek felvételét a szülő/gondviselő kéri, vagy a földrajzi távolság indokolttá teszi, valamint az a gyermek is, akit a gyámhatóság védelembe vesz, és kollégiumi ellátást kér számára.

Kollégiumunk az iskola második emeletén található. Hálókból, mellékhelyiségekből, alkotóműhelyből, számítógépteremből, betegszobából, orvosi szobából, ügyelői helyiségből és egy hatalmas zsibongóból áll.

Férőhelyeinek száma 84 fő. A jelenlegi tanulólétszám: 68 fő, ebből 22 lány és 46 fiú beiratkozott tanulónk van. Az öt tanulócsoportot öt nevelőtanár és öt délutános gondozónő, gyermekfelügyelő irányítja, 2 délelőttös gondozónő és 2 éjszakás segítségével.

Minden csoportnak 2 háló-lakószoba áll rendelkezésére. A hálószobák 10-12 fő befogadására alkalmasak. A gyerekek ma már új és modern heverőkön alhatnak a régi, emeletes vaságyak helyett. Mindenkinek külön zárható beépített szekrényrésze van, ahol személyes tárgyait tárolhatja. A hálóhelyeket ízlésesen, saját apróságaikkal díszítik a lakók. Minden szobában van már televízió, DVD- illetve CD-lejátszó.

A lakószobák előterében található a szabadidős tevékenységek egyik színteréül szolgáló zsibongó. Ez egy tágas, világos helyiség, ahol a gyerekek kedvükre pingpongozhatnak, csocsózhatnak, dartsozhatnak, vagy az asztaloknál ülve rajzolhatnak, kártyázhatnak, társasozhatnak egymással. Ezen kívül közös filmvetítések, kulturális rendezvények, ismeretterjesztő előadások színtere is.

A teljesen felújított fürdők zuhanykabinokkal és mosdórészekkel vannak felszerelve, külön a fiúk, külön a leányok részére.

A társalgó mellett található a kollégium alkotóműhelye, amelyet mindannyian csak „Szarka-fészeknek” hívunk. Ennek a műhelynek a megálmodója és létrehozója volt a ma már nyugdíjas kolléganőnk, Szarka Éva nevelőtanár. Éva néni vezetésével itt kézműveskedhettek kedvükre a diákok. Rengeteg technikával ismertette meg a kicsiket és nagyokat egyaránt. Abban az időben lettünk gazdagabbak két égető kemencével is. A gyönyörű agyag- és mázas kerámiák, egyéb alkotások ma is díszítik iskolánkat.

A városi művészeti iskolák nevelői is részt vesznek tanulóink művészeti nevelésében. Évekkel ezelőtt még csak a kollégium falai között folyt a műhelymunka, ma már a gyerekek járnak a városi szakkörökbe. Ők félévkor és év végén vizsgaelőadást tartanak, illetve kiállítást rendeznek az IC-ben, moziban. Az iskolai bizonyítvány mellett a művészeti iskolákban szerzett tanúsítvánnyal is büszkélkedhetnek.

A számítástechnikai terem modern, jól felszerelt gépparkkal, internet hozzáféréssel rendelkezik. A kollégisták szabad idejükben használhatják azt játékra, elektronikus levelezésre, fejlesztő feladatok gyakorlására, kutató munka elvégzésére és a tanórai tapasztalatok elmélyítésére.

Az orvosi, illetve a betegszoba a felülvizsgálatok, szűrővizsgálatok és a beteg tanulók ellátásának helye. Az iskolaorvos munkáját védőnő és ápolónő is segíti. Ők alapfeladatukon túl aktívan bekapcsolódnak az oktató-nevelő munkába is, előadásokat, felvilágosító órákat tartanak a gyerekeknek.

A közösségi és csoporttereket alkalmaknak és évszakoknak megfelelően a gyermekek munkáival díszítjük.

Figyelmet fordítunk az esztétikus, tiszta lakókörnyezet kialakítására, állagmegóvásra.

Az eszközállomány is bővült, nagyteljesítményű nyomtatóval, digitális kamerával. A tamburások részére új hangszereket vásároltunk, bővült a kollégiumban használható játékok köre. A beszerzések 90%-át pályázatok útján valósítottuk meg.

Kollégiumi foglalkozások

A hagyományos kollégiumi nevelés és a kollégium működése a Kollégiumi Nevelés Országos Alapprogramjának szabályozása alapján megváltozott. A programban foglaltakat a helyi sajátosságok figyelembevételével és intézményünk hagyományainak tiszteletben tartásával vezettük be. A kollégiumi csoportok továbbra is a nevelés bázisát képezték. Az átjárható és választható foglalkozások lehetőséget biztosítottak tanulóinknak a csoportból történő kilépésre, érdeklődési körüknek megfelelő szabadidős tevékenységben való részvételre. Az új szervezeti és működési rend, a házirend kialakításában érvényesültek a diákönkormányzat javaslatai is.

A diákönkormányzat munkája

Intézményünkben évek óta működik diákönkormányzat. Munkájukat segíti egy patrónus nevelőtanár.

A DÖK feladatai, tevékenységei:

·    Véleményezési jogkörrel rendelkezik a külön jogszabályban rögzített ügyekben.

·    Kollégiumi sportrendezvények szervezésében való aktív részvétel.

·    A kulturális programok segítése.

·    A hálóhelyiségek és egyéb lakóterek rendjének ellenőrzése, értékelése, jutalmazása.

·    Tanulói javaslatok, ötletek gyűjtése és továbbítása megfelelő fórumokhoz.

·    A diákújság szerkesztésének és elkészítésének is aktív résztvevői. 

A kollégium által kötelezően biztosítandó foglalkozások:

A nevelési folyamat során, a tanulói tevékenységeket – annak céljától, jellegétől függően csoportos és egyéni foglalkozások keretében szervezzük.

Tehetség kibontakoztató, felzárkóztató, illetve speciális ismereteket adó és felkészítő egyéni és csoportos foglalkozások.

Tartalma:

 • Differenciált képességfejlesztés
 • Valamilyen okból lemaradt tanulók felzárkóztatása
 • Az iskolában szerzett ismeretek elsajátítása, rögzítése, bővítése
 • A pályaválasztás segítése

A mindennapi élettevékenységek (étkezések, tisztálkodás, stb.) helyes elvégzésének elsajátíttatása egyik állandó eleme a kollégiumi munkának.

Bár e tevékenység jelentős időintervallumot köt le, fontosak a habilitációs foglalkozások, és igen széles skálán mozognak a különböző szabadidős elfoglaltságok is.

Ezek keretében rendszeres sportprogramok (úszás, labdarúgás, atlétika, asztalitenisz, kirándulások), kulturális rendezvények (Ki, mit tud?, vers- és prózamondó verseny, képzőművészeti pályázatokon való részvétel, kiállítások és múzeumlátogatások, városi rendezvények megtekintése) és egyéb szervezett elfoglaltságok (szakkörök, klubfoglalkozások: kézműves, kincskereső, tánc, ének, kézimunka, tambura, hittan, informatika) teszik színessé mindennapjainkat. Egyik kiemelt fontosságú rendezvénye a kollégiumnak a kulturális délután. Ezen a programon kicsik és nagyok, egyének és csoportok villanthatják fel tehetségüket. Szavalatok, énekes-zenés-táncos előadások, mesejelenetek, bábelőadások, mókás paródiák kerülnek bemutatásra. Erre az előadásra a kollégisták szeretettel várják szüleiket, iskolatársaikat, és tanáraikat egyaránt.

A zene iránt különös érdeklődést mutató tanulóink a népzene egyik ágával, a tambura zenével, közelebbről is megismerkedhetnek. Orsós Sándor népzenész már évek óta tanítja tanulóinkat. Két csoportban folyik az oktatás: kezdő és haladó szinten.

A kollégiumban lehetőségük van a diákoknak vallásuk szabad gyakorlására is. Református illetve katolikus hitoktatásra van lehetőség.  A katolikus hittanórákat Kaiser Zoltán hitoktató tartja nálunk már közel 10 éve. Szívesen töltik vele az időt hittanosaink. Több tanuló volt már elsőáldozó, bérmálkozó.

A délutáni tanóra nem tantermekben történik, hanem mindenki a saját csoportjában és hálójában tanulhat. Az idei tanévtől a kicsik szobáiban tanulósarkot alakítottunk ki.

A színes foglalkozásokat szívesen látogatják a kollégistákon kívül a gyermekotthon lakói és a napközis tanulók is.

Naptár
«  November 2019  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Kereső
Kedvencek
 • Meixner Ildikó EGYMI Facebook oldala


 • Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.
 • Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete
 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0

  Copyright MyCorp © 2019
  Az oldalt a uCoz rendszer működteti